Podcast: Gérard & ik

Hey allemaal,

Voor de buitenwereld was ik lang een succesverhaal, maar achter de schermen verlies ik al jaren de controle. Ik worstel nog steeds met mijn eetstoornis. En ik ben lang niet de enige in de sportwereld.

In mei 2019 schreef ik een blogpost waarin ik onverbloemd en eerlijk deelde hoe ik me de afgelopen jaren heb gevoeld. Er kwam veel op me af. Ik kreeg ontzettend veel berichten van andere atleten, ouders, grootouders, psychologen,… Ik begon te beseffen dat het probleem nog veel groter was dan ik dacht. Ik kon dat moeilijk naast me neerleggen dus ging ik bij SportsDC aankloppen. Zij gingen op hun beurt bij DIFT Media pitchen.

Maandenlang hebben we vergaderd om een plan te maken voor een podcast. Soms trok ik me terug omdat het allemaal wat veel werd, ik zit zelf immers ook nog volop in mijn herstelproces. Het blijft een delicaat en persoonlijk onderwerp. Want ik word hiermee het gezicht van eetstoornissen in de topsport. Het gaat hier over symboliek maar ook over mijn leven, mijn emoties, mijn kwetsbaarheid en mijn littekens.

Met heel veel trots stel ik jullie voor aan: Gérard & ik. Een vierdelige podcastreeks over eetstoornissen in de topsport.

Ik heb een duidelijk doel voor ogen: ik wil het taboe rond eetstoornissen in de topsport doorbreken. Niemand hoeft zich nog te verstoppen uit schrik voor reacties of uit schrik om een contract te verliezen. Mentale gezondheid bij atleten is een veel te onderbelicht deel van een prestatie en daar mag nu wel eens verandering in komen.

We maakten vier afleveringen die telkens wat meer uitzoomen op de problematiek:

Aflevering 1 – Mijn verhaal:  Hoe heb ik de voorbije acht jaar beleefd aan de top van de Belgische atletiek?

Aflevering 2 – Hun verhaal:  Hoe hebben mijn dichte vrienden en familie die turbulente periode beleefd?

Aflevering 3 – Ons verhaal (deel 1):  Hoe wijdverspreid is dit probleem in de topsport? We kijken dieper naar de verschillen tussen man en vrouw.

Aflevering 4 – Ons verhaal (deel 2):  Hoe wijdverspreid is dit probleem in de topsport? We kijken dieper naar hoe nieuw dit verschijnsel is in de topsport.

De opnames waren heftig. Zowel voor mezelf als voor de podcastmakers Bram en Thaïs. We ploften ’s avonds vaak helemaal uitgeblust in de zetel. Voor hen was het hallucinant om te horen hoe hoog de druk in de topsport is, en tot welke extreme lengtes atleten gaan om zich te bewijzen. Stuk voor stuk zijn het verhalen over jonge mensen boordevol passie en talent die zichzelf kapot maken. Hun uitdaging was om deze moedige atleten een platform te geven en tegelijk een aangename sfeer te creëren om naar te luisteren. We willen de traumatische ervaringen counteren met veerkracht en moed, en zelfs hier en daar een vleugje humor. Twee emoties staan centraal: verbazing en hoop. We kaarten aan wat er fout loopt, maar leggen de focus telkens op hoe kan het beter? Het is makkelijk om met de vinger te wijzen, dus deze reeks moet inspireren en uitdagen om de toekomst beter te maken.

Het was ook belangrijk om hier een groot draagvlak voor te vinden. We hebben dit project gepitcht bij enkele mediahuizen, en uiteindelijk bleek De Morgen een ideale partner.

Je kunt Gérard & ik tot eind dit jaar exclusief beluisteren op De Morgen of via de app. Vanaf 24 november krijg je elke dinsdag een nieuwe aflevering.