Biografie

Gedreven. Intelligent. Karakter. Engagement. Nederig.

Met deze woorden wordt Louise omschreven door de mensen die het dichtst bij haar staan.

Louise Carton werd geboren op 16 april 1994 in Oostende. Hoewel ze al van kindsbeen af over veel talenten beschikte, sprak de loopwereld haar vanaf het begin aan.

“Alles begon toen mijn vader mij op 8-jarige leeftijd meenam naar de atletiekclub in Oostende. Daar leerde ik vooral op speelse wijze de verschillende aspecten van atletiek kennen.”

Louise was sindsdien niet meer weg te slaan van de piste. In het begin lag de focus op korte afstanden, maar dat veranderde in 2011 met de komst van coach Dirk Engelen. De nadruk in zijn trainingen werd meer op uithouding gelegd en al snel bleek dat Louise daar zeer goed op reageerde. Engelen vat samen: “Geen inspanning is Louise te veel om haar doelen te bereiken.”

Onder de begeleiding van Engelen liep zowel Louise als haar carrière zeer snel. In 2013 maakte Louise haar debuut op internationaal niveau met het Europees kampioenschap U20 op de piste en in het veld.

“Die eerste internationale ervaringen hebben mij enorm gemotiveerd. Het smaakte naar meer en ik kwam tot het besef dat ik in de toekomst op het hoogste niveau wil kunnen meestrijden.”

Na haar middelbare school in Oostende startte Louise met haar studies revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de universiteit van Leuven. “Ik begon in een voltijds traject, maar al snel bleek dat de combinatie met trainen te zwaar was. Wanneer ik een aantal maanden later mijn eerste EK liep, nam ik snel de beslissing om wat minder studiepunten op te nemen.

Louise reist nog steeds elke week op en af, zodat ze in het weekend thuis kan zijn bij haar familie. “Het is altijd wel een hele trip om thuis te geraken, maar ik vind het toch belangrijk om nog vaak naar huis te gaan. Zeker sinds het overlijden van mijn vader heb ik het wel nodig om in het weekend wat tijd door te brengen met mijn familie.”

Ondertussen komt het sportieve aspect bij Louise wel duidelijk op de eerste plaats. “Ik zit nu in het Profparcours, een samenwerking tussen Sport Vlaanderen en de VDAB. Op die manier kan ik op hoog niveau blijven sporten, terwijl ik deeltijds een opleiding volg.”

Over de toekomst blijft Louise voorzichtig, al kan ze haar ambitie niet verbergen. “Afgelopen jaren hebben me het vertrouwen gegeven dat ik nog mooie dingen kan laten zien. We werken eigenlijk steeds rustig verder. We proberen geen stappen over te slaan en elk jaar vooruitgang te boeken. Ik werk graag op die manier, omdat ik voel dat er zo veel ruimte blijft voor progressie.” De Europese kampioenschappen en de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo zijn het hoofddoel. “In 2016 was ik nog wat te jong om deel te nemen aan de Olympische Spelen, ik hoop helemaal in topvorm te zijn en mij te plaatsen voor mijn 2de Spelen.”